Heerlijke aspergesoep

afbeelding van Nelleke Adema
Aspergesoep, Seizoensgroente

Het heeft even geduurd, maar onze moestuin ligt er weer mooi bij. Alles is gewied, de eerste zaadjes en plantjes geplant, en het begint weer flink te groeien. Weten jullie nog dat ik jullie in mijn eerste blog vertelde over de kippen, die over hek vlogen naar de buren? Ze hebben de winterperiode binnen gezeten, maar naast de moestuin is er een nieuw verblijf voor ze gebouwd. Natuurlijk ging dit niet zonder slag of stoot. Het hele kippenhok moest uit elkaar worden gehaald en in spiegelbeeld weer in elkaar gezet. Er werd een hek geplaatst met kippengaas ertussen. Maar natuurlijk was dit voor onze madammetjes niet genoeg, want ze vlogen er overheen. Althans, moeder kip. Regelrecht de moestuin in. Waar ze de net opkomende worteltjes omwroette en het weiland in vloog tussen de lammetjes en de schapen. Na diverse pogingen (een draadje spannen over het hek, op het hek en onder het hek (want ze klom er ook onderdoor)) hebben we maar een net gespannen over het hele geheel en tot nu toe lijkt dat te werken.

En hoewel het misschien lijkt alsof alle dieren van ons weglopen (op mijn site lees je over de ontsnapping van Borre, de kippen en de katten), komen er soms ook dieren aanwaaien.  Zo hebben we nu al meer dan een week een tamme, zwarte duif over het erf scharrelen. In alles loopt ze Jacobus achterna en als je haar roept komt ze. Elke avond slaapt ze op het plankje dat speciaal voor haar aan het hok bevestigd is. En Jacobus legde er stiekem een deksel van een pindakaaspot neer met wat kippenvoer erin. Natuurlijk mocht ik dit van hem niet doorvertellen en wil hij graag dat ik vertel dat hij dingen doet met zwaarden en vooral heel stoer is, maar ik weet wel beter ;).

Ik kan niet wachten wanneer we weer al dat lekkers uit eigen tuin kunnen eten. Ik vind het altijd zo verwonderlijk hoe stil en doods alles in de winter lijkt, maar hoe bruisend en fris het in de lente wordt. Ik denk dat we deze week de eerste asperges kunnen oogsten. Dus bij deze wil ik met jullie het recept van een heerlijke aspergesoep delen.

Ingrediënten

o   6 asperges

o   1 liter bouillon

o   1 plak gerookte zalm

o   1 lepel crème fraîche

o   1 ui

o   50 gram boter

o   1 eetlepel bloem

Werkwijze

1.    Snijd de ui in ringen en de asperges in kleine stukjes.

2.    Fruit ze in de boter tot de ui glazig is.

3.    Voeg de bloem toe roer goed door elkaar.

4.    Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf ondertussen goed roeren. Voeg ook de asperges toe.

5.    Laat 20 minuten pruttelen en haal door de staafmixer.

6.    Serveer met een beetje crème fraîche en stukjes gerookte zalm.

7.    Eet smakelijk!
 

Ben je benieuwd naar meer recepten? Check www.proevenmetliefde.nl en volg mij op faceboook 

Share this post: 

Reactie toevoegen

Nelleke Adema

Hallo allemaal, ik ben Nelleke van de website Proeven met Liefde. Ik woon in een klein, knus huisje, net buiten een dorp. Ik woon er samen met mijn lieve vriend, twee katten, een kip, een haan en hun twee kuikens en sinds kort woont er ook een labradorpup bij ons in, die de boel af en toe flink in de war schopt. Vroeger was het mijn droomwens om boerin te worden. Nu beschouw ik mezelf niet als boerin, maar ik neem genoegen met de schapen van de buren achter onze tuin en de Friese paarden in het weiland er tegenover.

Daarbij knijp ik mezelf regelmatig even in mijn arm, omdat ik er soms niet over uit kan hoe fijn het is om op zo’n plekje te wonen. We oogsten onze eigen groenten uit de moestuin en hier probeer ik allerlei lekkers van te maken. Het tuinieren is de hobby van mijn vriend, het verwerken van al die heerlijkheden is mijn ding. De recepten vind je terug op mijn site. Het liefst kook ik zo puur mogelijk, zonder pakjes en zakjes.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op mijn website. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg mij dan ook op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief!