Tien tips om je plastic gebruik te reduceren

afbeelding van Sharon Ceder
Earthday, Plastic tassen, Bewustwording, Milieu, Dag van de Aarde

Wist jij al dat er vanaf januari 2016 een verbod is op het geven van plastic tasjes door winkeliers? Misschien denk je dat je geen gebruik maakt van deze gratis tasjes omdat je altijd een hip, katoenen tasje met je meedraagt of omdat je alleen een plastic tasje koopt indien het niet anders kan. 
Nou, het zal je verbazen dat dit echt tegenvalt als je er over nadenkt, althans bij mijzelf, want bij schoenen- en kledingwinkels (ook online), drogisterijen, doe-het-zelf zaken, toko's of de markt worden je producten zo snel in een plastic tasje gedaan dat je er soms niet eens bij stilstaat (en misschien ook wel omdat je nog in de wolken bent van je aankoop..). Dit kan en moet beter bedacht de Europese Unie want doordat plastic nauwelijks afbreekt, hoopt het plastic zich maar op met de meest erge gevolgen van dien voor het milieu, dieren en mensen.
 

Het kost 1 plastic tasje tot 1 jaar om af te breken!

Plastic niet zo fantastic

Heb je wel eens gehoord van 'The Plastic Soup Foundation'? Zij willen bevorderen dat er niet nog meer plastic in zee komt. Want plastic in de zee breekt niet af op een natuurlijke wijze waardoor het plastic uiteenvalt en dieren dit bijvoorbeeld opeten omdat ze het plastic niet van echt voedsel kunnen onderscheiden. Hoe langer plastic in het water blijft liggen, hoe giftiger het wordt.
Voor mensen heeft plastic en het gebruik van plastic materialen en onderdelen ook geen goede invloed op onze gezondheid. Aan plastic worden namelijk stoffen toegevoegd die ons hormoonbalans in de war kan schoppen, denk bijvoorbeeld aan kinderen die eerder in de puberteit komen.
Er zijn verschillende schadelijke stoffen die er in plastic worden gebruikt, maar eentje waar je vast eerder van gehoord hebt is Bisfenol A (BPA). In babyflesjes heeft deze schadelijke stof jarenlang gezeten, pas sinds 2011 geldt er in Europa een verbod op de verkoop van babyflesjes die BPA bevatten.

Tien tips

Ik geef je tien tips om minder plastic in je dagelijkse leven te gebruiken, of juist te hergebruiken, voor een gezondere leefomgeving:

 1. Neem je eigen plastic tassen of wasbare tassen mee als je naar de winkel gaat. Dit doe je vaak wel als je gepland naar de supermarkt gaat maar doe je dit ook als je gaat shoppen of als je tussendoor iets nodig hebt? Zorg dat je altijd een opvouwbaar stoffen tasje meedraagt zodat je een plastic tasje makkelijk kan weigeren.
   
 2. Neem je lunch en tussendoortjes mee in afwasbare bakjes en zakjes. Je hebt hele hippe lunchtrommels van rvs zonder schadelijke stoffen zoals BPA, die overigens wel prijzig zijn. Ik heb gewoon een plastic trommeltje en dat werkt ook prima (note to self: rvs lunchtrommel op verjaardagslijstje zetten!). Herbruikbare zakjes voor fruit, nootjes of brood zijn erg handig en duurzaam. Na gebruik veeg of spoel je ze af en ze zijn weer klaar voor gebruik.
   
 3. Gebruik je op je werk of op school wegwerpbekertjes voor koffie of thee? Neem dan voortaan je eigen kopje mee. Dit kan op jaarbasis veel plastic rommel schelen.
   
 4. Koop speelgoed of ander materiaal van plastic tweedehands of geef deze zelf weg als het er nog goed uitziet. Op deze manier krijgt het plastic een tweede (of derde, vierde..) leven voordat het op de vuilnisbelt terechtkomt. Koop je wel nieuw materiaal/speelgoed kijk dan of dit gemaakt is van duurzaam materiaal zoals bamboe(vezels).
   
 5. Gebruik jij al een Dopper of een ander hip herbruikbaar flesje? Je plastic flesje hervullen is niet alleen ongezond (denk aan de bacteriën en de toxische stoffen die er vrij komen vanuit het plastic) maar deze beland na een paar keer ook in de prullenbak. Schaf dus een flesje aan of bewaar de gekochte glazen flesjes of potjes om je drankje, water of smoothie in mee te nemen.
   
 6. In cosmetica zit er ook plastic die door gebruik via de gootsteen in het water terechtkomt. Het zit in veel cosmeticaproducten maar de echte boosdoener is de scrub (lichaam en gezicht). Hoe minuscuul die korreltjes ook zijn, het is plastic en breekt zich niet op een natuurlijke manier af in water. Maak dus je eigen scrub met suiker (voor lichaam) of amandelmeel of poedersuiker (voor je gezicht). Kijk online voor leuke recepten.
   
 7. Menstrueer je, gebruik dan wasbaar maandverband of een menstruatiecup. Ja, dit is wel heftig voor velen denk ik, maar als je bedenkt hoeveel plastic je weggooit, of nog erger in je lichaam stopt of absorbeert kun je deze stap, zoals ik, langzaamaan toevoegen in je leven totdat je er helemaal klaar voor bent. Mijn eerste stap is een jaar geleden gezet door de menstruatiecup aan te schaffen en die bevalt (na veel oefenen) goed. Misschien moet ik nu ook maar die stap zetten en overstappen op wasbaar maandverband...
   
 8. Doe je groenten en fruit in hetzelfde zakje en hetgeen dat niet snel beurs wordt helemaal niet in een zakje (of in een papieren zakje). Plak, indien nodig, al je weegstickers overzichtelijk op het zakje, of op je hand en je hebt op deze manier weer een paar plastic tasjes bespaard.
   
 9. Pak je cadeau in met (kranten)papier dat al eerder gebruikt is en pimp het op met lintjes wol of ander materiaal dat je in huis hebt.  Je kunt je cadeau ook inpakken met een stuk stof zoals de Japanners dit doen: Furoshiki & Furoshiki technieken.
   
 10. Recycle plastic. Dit is een hele uitdaging om te doen als je op vijf hoog, zonder lift, in Amsterdam woont maar desalniettemin is het wel mogelijk als je het echt wilt. Schaf de Plastic Heroes vuilniszakken aan en bekijk hun website voor meer informatie over wat je wel en niet in de speciale container kunt gooien.
   

Heb jij nog andere ideetjes hoe je het plastic gebruik kunt reduceren? Laat dan een reactie achter.

 

Share this post: 

Reactie toevoegen

Sharon Ceder

Hey! Ik ben Sharon, eigenares van De Eco Consulent. Ik werk met veel plezier als gewichts- en voedingscoach en daarnaast werk ik bij een hele leuke huisartsenpraktijk in Amsterdam als doktersassistente. Middels deze blog schrijf ik over alles dat mij bezighoud op het gebied van een ecologische en gezonde levensstijl. Heb jij nog suggesties of tips op het gebied van een gezonde en/of ecologische leefstijl of heb jij een bedrijf die zich daarmee bezighoudt? Neem dan contact met mij op zodat ik daar aandacht aan kan schenken in mijn blog. Veel leesplezier!