Gastbloggers

afbeelding van Nelleke Adema

Heerlijke aspergesoep

Aspergesoep, Seizoensgroente

Het heeft even geduurd, maar onze moestuin ligt er weer mooi bij. Alles is gewied, de eerste zaadjes en plantjes geplant, en het begint weer flink te groeien. Weten jullie nog dat ik jullie in mijn eerste blog vertelde over de kippen, die over hek vlogen naar de buren? Ze hebben de winterperiode binnen gezeten, maar naast de moestuin is er een nieuw verblijf voor ze gebouwd. Natuurlijk ging dit niet zonder slag of stoot. Het hele kippenhok moest uit elkaar worden gehaald en in spiegelbeeld weer in elkaar gezet. Er werd een hek geplaatst met kippengaas ertussen.

afbeelding van Janneke Jager

De Parijse paradox

Voedingshypes, Bewustwording

Vorig weekend was ik in Parijs. Een heerlijke stad, een stad van mode, musea en macarons. En een hoop ander lekkers. Zoals ik vaak doe bij vakanties, sprak ik met mezelf af het niet ‘te moeilijk’ te maken. Dat kon ook helemaal niet, want in Parijs heersen er andere eetgewoonten. Hoezo, havermout met amandelmelk als ontbijt? Hoezo, glutenvrij, wat bedoel je, quino-wattes? Het is duidelijk dat de bij ons heersende healthfood trend Parijs nog niet heeft bereikt.

afbeelding van Nelleke Adema

Mijn Kruidentuin

Natuur, Kruiden, Herfst

De herfst is weer in aantocht. Door het mooie weer is het de perfecte tijd om de tuin weer herfstklaar te maken. Mijn vrije tijd wordt flink in beslag genomen door de tuin, aangezien ik volgend jaar een nieuw project wil opstarten. Afgelopen twee jaar heb ik een kruidentuintje aangelegd met de bedoeling om kruiden te kweken waar ik thee van kan maken, mijn eigen theetuintje. Lavendel en rozemarijn worden vergezeld door aardbeimunt en chocolademunt, met een druif, framboos en gojibes opklimmend tegen het hek.

afbeelding van Nelleke Adema

Beestenboel

Twee kuikentjes

In het voorjaar begon het een beetje te kriebelen bij Fien, de kip. Al een paar dagen zat ze in het kippenhok en was er niet uit te branden. Foppe, de haan, zat er met zijn neus bovenop en hield alles goed in de gaten; Fien en Foppe verwachtten uitbreiding! Twee eitjes werden drie weken lang warm gehouden en toen was het eindelijk zover: de natuur deed haar werk en voorzichtig kwamen er twee kuikentjes uitgekropen. Een paar maanden verder zijn de kuikens al flink gegroeid. We vermoeden dat het twee hennen zijn, maar zeker weten doen we het nog niet.

afbeelding van Janneke Jager

De witte motor

Kennis is macht, zegt men wel eens. In veel gevallen is dat ook zo. Kennis over gezonde voeding geeft je macht over je eigen vitaliteit en beperkt je kans op allerlei kwalen. Maar soms is kennis ook een last. Sinds ik de opleiding deed tot detox coach en me verdiepte in voeding, ging ik sommige ‘geneugten’ opeens heel anders bekijken. Zoals zuivel. Een lastig onderdeel in onze voedselketen. Want ik ben opgegroeid met het idee ‘melk is goed voor elk’ en thuis leerde ik dat een bakje yoghurt goed was tegen botontkalking. Daarnaast vond ik het ook erg lekker; toetjes, melkdrankjes en kaas.